След тежката акция по въздух в Пирин говори екипажът на вертолета Кугар, който

...
След тежката акция по въздух в Пирин говори екипажът на вертолета Кугар, който
Коментари Харесай

Пилотите за спасителната акция в Пирин: Беше полет на ръба на възможностите

След тежката акция по въздух в Пирин говори екипажът на вертолета " Кугар ", който беше изпратен, с цел да транспортира пострадалата туристка. Тя е настанена в столична болница с тежки контузии. 
Марин Тасков, пилот от 24-та Авиационна база " Крумово " описа: “На доста сложен терен беше, на височина от 2400 метра, просто вертолетът беше на лимита на опциите си, сътрудниците бяха също на лимита на опциите си откъм мощ, тъй като се наложи да се пробяга в ждрелото безусловно нагоре, с цел да може да извлекат - може би към 300 метра са я извлекли - тъй като беше невероятно да се зависва там на тази позиция, тъй като имаше турболентен поток и вертолетът не се усещаше доста съответно и беше прекомерно близо до скалите, тъй като наклонът беше прекомерно огромен “.
Капитан Юлиян Илиев, борден инженер, добави: „ Това беше полет, който беше на ръба на възможностите на вертолета, сега на зависването, това беше параметърът, който не можеше да превишим повече и трябваше да ограничим момента, в който ще извлечем хората, да използваме по-малка височина и по-достъпен терен “.
В комплицираната конюнктура на място екипажът преценя, че е твърде рисково вертолетът да слиза на мястото на инцидента и по тази причина един от екипажа слиза с лебедка и дружно с планинските спасители местят потърпевшата с носилка до терен, който е комфортен за снишаване на машината.
„ Риск постоянно има, само че е рационален риск, който може да се поеме, тъй като ние отиваме да спасяваме, от спасители да не се превърнем в спасявани, постоянно това го преценяме, вършим брифинг в екипажа и вземаме съответни решения за осъществяването на задачата ".
Ст. сержант Стоян Колев: „ Затова съм тук в тая работа, с цел да може тъкмо това - това ни е всекидневието и обикновено, когато имаме нужната подготовка и уменията, за нас това е нещо, което ни е призванието и ни е рутинно “.
Точните аргументи за тежкия случай в планината към този момент не са ясни.
Наско Уков от ПСС Банско обясни за туристката: „ Екипирана, да, в този момент, какво е довело до случая дали е имала нужда от повече екипировка и инвентар и знания, не мога да разясня, не съм бил там, не знам тъкмо от кое място е паднала, мястото, само че да припомня на туристите да бъдат деликатни по планините, изключително по такива скални ръбове, да не се отнасят с неуважение към изискванията и да не се надценяват, тъй като това са главните аргументи за произшествия в планината “.
А планинският избавител Върбан Тодоров предупреди: „ Скалите при намокряне стават безусловно хлъзгави и неприятната екипировка може да докара до неприятни последствия “.
Акцията по въздух е икономисала на планинските спасители над 20-часова интервенция по превозването ѝ по земя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР